Het examen

Examen doen is voor iedereen zenuwslopend en stressend. Om je examen tot een goed einde te brengen, heeft u een instructeur nodig die u vanaf het begin tot het examen goed opleidt. Hiervoor moet u zijn bij Rijschool "Respect".

 

Theorie examen

 

Voordat u het praktijkexamen kunt afleggen voor de personenauto, zult u eerst het theorie-examen moeten halen. U kunt theorie-examen doen, zodra u 18 jaar bent. Uw theoriecertificaat is een jaar geldig. 

Het theorie-examen bestaat uit 65 vragen. Deze vragen zijn onderverdeeld in twee gedeeltes. In het eerste gedeelte krijgt u 40 vragen over verkeersregels en de verkeersinzicht hiervan. Hier mag u ook vijf vragen fout hebben. Bij het tweede gedeelte krijgt u 25 vragen over gevaarherkenning. Hiervan moet u er minimaal 13 goed hebben. 

Om een TTT of Praktijk examen te doen voor personenauto moet u in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Om deel te nemen aan een examen moet u minimaal 18 jaar zijn. Ook is het van belang dat u de rijschool machtigt via uw DigiD code.


TTT (= Tussentijdse Toets)

Met een tussentijdse toets kunt u de vorderingen van uw rijopleiding testen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Bij het behalen van de tussentijdse toets krijgt u vrijstelling van uw bijzondere manoeuvres. Deze toets is niet verplicht, maar wel raadzaam.


Praktijkexamen

Het praktijkexamen kan opgebouwd worden in drie verschillende manieren en bestaat uit twee helften. 

In de eerste helft:
- Met navigatie naar een bepaald adres rijden.
- Een clusteropdracht. Dit houdt in dat u drie tot vijf opdrachten moet uitvoeren.
- Een herkenningsopdracht. Hierbij moet u naar een bepaald punt rijden, bijvoorbeeld een winkelcentrum. 

In de tweede helft:
In de tweede helft zal, net zoals bij de rijlessen, aangegeven worden om links- en rechtsaf te gaan. Ook zullen er twee bijzondere manoeuvres plaatsvinden en een situatie bevraging.


Hoe gaat het praktijkexamen in z'n werk?

De rij-instructeur zal voorafgaand aan het examen een uur met u rijden. Daarna gaat u naar de CBR waar het examen plaats zal vinden. Hier wacht u tot u wordt opgeroepen. U zult dan kennis maken met de examinator. U laat vervolgens de documenten en legitimatie zien. 

Het examen zal circa 30 minuten duren. U zult dan terugkeren naar het CBR, waar u weer plaats zult nemen aan uw tafel. Hier zult u dan de uitslag krijgen.

Shirley (20)
Amit heeft veel geduld tijdens het rijden. Ik ben zelf erg tevreden over zijn manier van lessen. Twijfel niet en maak een afspraak!!
Renoe (20)
Amit is een goede rij-instructeur. Hij legt alles goed uit. Ben blij dat ik bij Amit rij!!!